Pojištění domácnosti, jak na to?

26.03.2014
Zvažujete pojištění domácnosti? Při výběru pojištění je potřeba být pečlivý a důkladně vybírat. Nejčastější otázky zodpovíme v následujícím článku.

Živelné pohromy, krádeže a další obdobně laděné katastrofy dokážou vždy nepříjemně nabourat harmonických chod domácnosti. Záleží pouze na tom, jestli vlastníte produkt v podobě pojištění domácnosti, který kryje případné škody na vašich předmětech a cennostech.

Ve většině případů jsou vlastníci nemovitostí současně i držiteli pojištění nemovitosti. Na pojištění domácnosti se však velmi často opomíjí, což je velká chyba a riziko. Pojištění domácnosti kryje výhradně škody na vybavení a zařízení. Tento produkt se doporučuje všem majitelům domu či bytu a to jak v osobním, tak i družstevním vlastnictví. O pojištění domácnosti je vhodné přemýšlet i v případě, že jste v nájmu.

Porovnání pojištění domácnosti

S podpisem smlouvy nespěchejte a nechte si vyhotovit vícero nabídek. Každá domácnost je unikátní a tak by se k ní mělo i přistupovat. Jedinečnost si žádá osobitý přístup, dávejte si pozor především na následující údaje. Pojištění domácnosti musí obsahovat, v jaké výši kryje škody. Především se zajímejte na co se pojištění vztahuje a naopak. Rovněž je důležité se obeznámit s výňatky, které je nutné připojistit. Pojišťovny taktéž kontrolují míru zabezpečení vaší domácnosti. Ujistěte se, že dokážete splnit veškeré sounáležitosti spojené s ochranou majetku.

Výšše pojistného

Určení pojistné částky se určuje několika způsoby. Za prvé do něho spadá osobní odhad, který vyčísluje majetek součtem všech hodnot věcí ve vaší domácnosti. Pojišťovny mohou váš majetek vyměřit i dle velikosti obytné plochy s přihlédnutím ke koeficientu úrovně vybavení. Poslední možnost jak určit pojistnou částku je skrze vyplnění podrobného dotazníku o vašem vybavení.

Časová a nová hodnota

Před finálním uzavřením pojištění domácnosti si dejte pozor na novou a časovou hodnotu. Pokud si uzavřete pojistku na novou hodnotu, pojišťovna vám vyplatí částku, za kterou si danou věc pořídíte v aktuálním čase. V případě, že zvolíte opačnou možnost v podání časové hodnoty, získáte částku s ohledem na opotřebení věcí.

Vhodné připojištění

Ve většině případů nejsou v rámci pojištění zahrnuty všechny potřebné komponenty. Další rizika spojená s poškozením vaší domácnosti je lepší připojistit. Pro lepší představu např. elektronika v domácnosti je pojištěna jen na určitou částku. Stejně tak i nejrůznější cennosti a veškerý majetek převyšující limity v základním pojištění. Nad limit je vhodné připojistit a tak získat jistotu adekvátního finančního odškodnění.
Pojištění domácnosti se tak stává vysoce ceněnou položkou bezproblémového chodu jakéhokoliv bydlení. Nechte si vyhotovit nezávazný plán ušitý na míru vaším potřebám a zajistěte si své cennosti. V případě potřeby je možné některé sounáležitosti připojistit a další opomenout. Záleží pouze na vašich individuálních představách. Pojištění domácnosti je velice tvárné.

Bezplatná žádost o půjčku Položit otázku
© 2002 - 2024     Tvorba WWW stránek
Finance, Finanční, Půjčka, Půjčky, Dluh, Dluhy, Banka, Účet, Peníze