Jak správně splatit předčasný úvěr

07.04.2014
Jistě se vám to již stalo. Měli jste spotřebič na splátky a chtěli jste je předčasně splatit. V tomto článku se podíváme jak na to.

Předčasné splácení úvěrů je doprovázeno riziky, jež v mnohých případech mohou stát i desetitisíce. Většina finančních produktů se dá předčasně splatit a umořením se zbavit nepříjemného břemene, ovšem musíte dodržet několik zásad a nedělat zbytečné chyby. Nevědomost a ukvapené závěry jsou tím nejhorším, co vás na cestě za předčasným splacením úvěru může potkat. Věnujte malou pozornost následujícím řádkům a minimalizujte rizika spojená s tímto tahem.

Všudypřítomné půjčky

Moderní doba nám neustále dokazuje, že k penězům vede snadná cesta. Bankovní instituce i nebankovní sektory poskytují půjčky klientům i do několika hodin od schválení úvěru. Je takřka nemožné nalézt jakéhokoliv člověka v produktivním věku, který by se svým životním stylem nezadlužil. Lákavé nabídky instantních finančních produktů dokážou působit přesvědčivě, co se však skrývá za oponou předčasného splacení?

Umořit je mnohdy lepší než se zbavit dluhu

Podle nedávno proběhlého průzkumu nesoucí název Psychology of Debt Management byla určitá část náhodně vybraných lidí postavena před problém. Máte dva dluhy - jeden s úrokovou sazbou 15% ve výši 100 000 Kč a druhý s úrokovou sazbou 10% ročně ve výši 10 000 Kč. K dispozici bylo 10 tisíc korun a otázka zněla.

Jak naložíte s penězi, když je musíte použít pouze na splacení těchto úvěrů. V drtivé většině se lidé rozhodli splatit menší dluh a to bez ohledu, že druhá dlužná částka je vázána na vyšší úrok. Je to dáno tím, že lidé se raději zbaví jednoho problému, než aby umořili pouhou část druhého a to i přesto, že by v konečném důsledku ušetřili.

Před uzavřením smlouvy

Na skutečnost a postup předčasného splacení úvěru se poptejte své banky ještě před tím, než s nimi smlouvu uzavřete. Některé banky na českém trhu poskytují úvěry s možností předčasně splatit svůj úvěr a to bez jakékoliv sankce nebo penalizace. Všechny bankovní instituce tuto možnost nenabízejí. Podle některých klientů jde o poplatek, který je každým rokem jmenován do ankety nejabsurdnější bankovní poplatek roku.

Předčasné splacení od do

Bankovní instituce jsou v tomto velice rozdílné a poplatky se tedy mění se strategií dané banky. Jednou z nejdražších bank na českém trhu je GE Money Bank, která svým klientům strhává celkem 5 procent z výše splátky. To však mnohdy dělá nemalou finanční částku. Pokud tedy dlužíte kolem 130 000 tisíc, budete muset do své kapsy sáhnout pro 6,5 tisíc korun.

Jak je to u překlenovacího úvěru

Pokud se podíváme na oblast mimořádných splátek překlenovacího úvěru, musíme opět připomenout, že právě všeobecné obchodní podmínky ve smlouvě jsou tím, co určuje pravidla u předčasného splacení. Ve velké míře zde naleznete podmínku, že předčasné splacení musí být schváleno danou institucí.

 

Bezplatná žádost o půjčku Položit otázku
© 2002 - 2024     Tvorba WWW stránek
Finance, Finanční, Půjčka, Půjčky, Dluh, Dluhy, Banka, Účet, Peníze